zaterdag 7 november 2015

De Koperen Kat en een verradelijke maar fijne triple; die Balthasar toch

De beste ontdekkingen gebeuren gewoon op een gemiddelde zaterdagmiddag, bijvoorbeeld onderweg naar de doe-het-zelf zaak. Je bent op zoek naar een lamp en je komt thuis met bier. Daarom moet je dus nooit te hard zoeken naar iets, opdat je het dan alsnog spontaan gaat vinden. Of in ieder geval met bier thuiskomt.

Aan de Schie te Delft reed ik langs de Koperen Kat, een Delftse stadsbrouwerij, gevestigd bij de oude kabelfabriek. Na mijn bezoek aan de doe het zelvert, waar ik niet vond wat ik zocht, stapte ik er binnen en vond wat ik niet zocht maar wat interessant genoeg bleek om tot nader onderzoek over te gaan.Nader onderzoek

Het nader onderzoek bestond uit het consumeren van de Balthasar, de verradelijke triple uit de stal van de Koperen Kat en die Balthasar G, dat was bepaald geen gezellige vent.

Nadat Willem van Oranje, voor wie nog zo'n prachtig lied (Het huidige koningslied is er werkelijk niets bij) is gemaakt, vogelvrij werd verklaard door Filips II, kwam de dag waarvan je wist dat die zou gaan komen. Willem, die de Spanjaarden maar weinig tof vond, werd door Balthasar G vermoord, met name vanwege een religieuze kwestie.

Gevierendeeld

In 2015 zou hij zijn weg gekomen met een beetje schoffelen en wat voorwaardelijke gevangenisstraf maar in 1584 waren ze toch wat daadkrachtiger. Gevierendeeld en onthoofd werd onze Balthasar G. en zo zou je je wellicht ook voelen mocht je een stuk of tig van deze triple achterover gieten, wat ik natuurlijk evenmin als vierendelen of onthoofden zou willen aanraden. Dat moeten we immers niet willen, met z'n allen.

Maar voor het geval het idee ontstaat dat we in onze tijd toch zeker wel een stuk intelligenter en wijzer zijn geworden wijs ik er graag nog even op dat ook in het heden helaasch mensen rond lopen wier enige bijdrage aan de discussie moord is.

Bijvoorbeeld Volkert van der G. of Mohammed B., dat zijn geen types met wie ik graag ergens een biertje zou willen gaan drinken (of eventueel een biologisch biertje, danwel een glas munt thee; daar ben ik niet moeilijk in). Stel je voor dat we het niet eens worden over de rekening! Het is jammer dat daarmee de discussie bij voorbaat dood is, maar liever de discussie dan ik zelve.

Maar, dat is fantastisch!

Deze mag in het rijtje naast de de Westmalle triple en de Zundert staan. Geen bier uit de grensstreek maar wel vernoemd naar een man met een nare streek.

Een fijn bier, wat zeker nader nader onderzoek verdient, maar dan wel met mate(n) (die een beetje te vertrouwen zijn). Dat is natuurlijk ook veel gezelliger.