zondag 29 november 2015

De Kazematten van Ieper

Ik heb Ieper een aantal keren bezocht, over het algemeen in het kader van eerste wereld oorlog bezienswaardigheden. Ook ben ik er wel eens in een in de auto ontwaakt omdat we het plan hadden opgevat om vanuit Terneuzen naar Barcelona te rijden maar het, mede gegeven het tijdstip, ter hoogte van Ieper al hadden opgegeven.

Ontwaken in een auto is toch geenszins te vergelijken met een hotel. Ik voelde me een beetje brak en het roepen van de woorden Ober, een roombotercroissantje alstublieft! had allesbehalve de gewenste uitwerking. De ober kwam niet. Ook mijn reisgenoot die ongetwijfeld even brak was als ik reageerde niet. Die was dood, of sliep wellicht nog. Het bleef hoe dan ook stil. Zo stil als een zondagmorgen in een weiland ergens in Ieper...

Chloor & mosterd

Ieper was tijdens de 1e wereldoorlog door de Duitsers aan drie zijden omringd maar de stad veroveren, dat lukten ze dan weer niet. Tijdens de vier slagen om Ieper werd de stad er allesbehalve mooier op. Nadat de eerste slag op niets uit liep zetten de Duitsers gedurende de tweede slag chloor- en gifgas in. Later zou ook mosterdgas volgen. Daar werden dan weer met name de soldaten niet mooier op.

Mosterdgas. Het woord op zich klinkt redelijk onschuldig, maar het helpt de longen om zeep, veroorzaakt blaren, vernietigt het zicht, veroorzaakt doofheid, je gaat er bloed van spugen, je loopt er van leeg en je zou er zelfs misselijk van kunnen worden. Enfin, het maakt dat je wenst dat je maar beter gelijk dood bent.

Een allesbehalve humane maar kennelijk wel een erg effectieve oplossing om je tegenstanders uit te schakelen, ook in het heden en in het recente verleden, zoals bijvoorbeeld in Irak in de jaren 80 of zoals in Syrie in het beschaafde 2015.

Du pain, du vin et du sarin?

Ook in Europa weten we inmiddels waar Assad & ISIS het mosterdgas halen en worden er maatregelen genomen om Japanse toestanden in Frankrijk en Belgie te voorkomen. Naar goed Europeesch voorbeeld natuurlijk weer veel te laat want deze dreiging zou toch al veel langer bekend moeten zijn? Dat komt vast omdat het dossier nog niet in alle officiele vier-en-twintig talen van de EU vertaald is. Eigenlijk heel logisch.

Wellicht moeten eerst de dijken breken in Nederland (in de vorm van een stukje water mismanagement), het bier in Belgie verpest worden (ronduit schandalig) en de wijn in Frankrijk vergiftigd worden voordat er serieuze stappen genomen worden, anders als het simpelweg compleet lamleggen van de samenleving.

Een verwoeste stad

De derde slag staat ook wel bekend als de slag bij Passchendaele en is een geschiedenis op zich, waarover later wellicht meer. Op 18 maart 1918 kwam de vierde en laatste slag om Ieper ten einde. Wat het uiteindelijk opgeleverd had was een kleine half miljoen dode soldaten. De Duitsers hadden het nog steeds niet geschaft en de stad was bijna geheel verwoest...

Menenpoort

De wederopbouw van de stad is zeer goed gelukt maar dat duurde wel zo'n vier decennia. Er zijn nu vele bezienswaardigheden te vinden, waaronder de Menenpoort, een Brits oorlogsmonument aan oostzijde, waar elke avond om 8 uur de Last Post wordt gespeeld ter herinnering aan den gesneuvelden.Rijsselpoort

De Rijsselpoort is een stadspoort in het zuiden van de oude stad, op de weg naar Rijsel. Het is de oudste nog bewaarde stadspoort. De stadsbrouwerij Kazematten is gevestigd onder de vestingen die de stad omwallen. De unieke historische Kazematten van het Houten Paard aan de poort zijn omgetoverd tot een brouwerij.

Lekker bier, dat is niet vies.

Wipers Times 14, vernoemd naar een soldatenkrantje van de Britten, die Wipers blijkbaar lekkerder vonden bekken dan Ypres of Ieper, van de Kazematten brouwerij is een fijne Belgische blondine, gemaakt van vier granen en vier kruiden en daarmee vast ook heel gezond.

Sterker nog, het zaad van de geneeskrachtige Mariadistel is een van die kruiden. Een slachtoffer van een gifgasaanval genees je er ongetwijfeld niet mee, maar misschien kan het wel die hardnekkige verkoudheid fixen.

Lekker bier, dat is niet vies, zo ook deze. Hoewel ik het je sterk kan aanraden om eens een keer richting Ieper af te reizen kan je dit biertje bijvoorbeeld ook bij de Man van Drank (Bier & zo) te Rotterdam of bij Flink Gegist te Delft verkrijgen.