zondag 1 november 2015

Bier aan de grens II, Zundert & 100 jaar doodendraad

Zundert, daar ben ik nog nooit geweest, maar welck een fijne trappist is dat bier uit Zundert zeg. Deze mag ik graag drinken, zo nu en dan zelfs in plaats van een Westmalle Triple en dat zegt wat, in mijn geval dan toch in ieder geval.

Eerder schreef ik over Achelse kluis en zo kwam ik erachter dat ook in Zundert den dooden draad een fenomeen is. Niet zo heel raar natuurlijk als je bedenkt dat Zundert evenmin ver weg is van de Belgische grens.100 jaar doodendraad

De draadversperring, de zogenaamde Grenzhochspannungshindernis, stond onder zo'n kleine 2000 volt en moest verhinderen dat vluchtelingen, oorlogsvrijwilligers en Duitse deserteurs België ontvluchtten. Hongarije nu een ongezellig hek, België toen een ongezellige draad. En niets geen bier dus, maar slechts den dood. Zo’n duizend mensen werden geëlektrocuteerd.

Kent u die uitdrukking?

De geschiedenis is cyclisch, kent u die uitdrukking? Of zijn al dan niet gelukzoekende 'Syriërs' dan toch iets anders dan Belgen of Duitsers? Gebaseerd op resultaten uit het verleden, die, zo wordt ons geleerd, geen rendementen in de toekomst garanderen, zijn de laatsten in ieder geval meester in politiek correct denken geworden.

Dat resulteert dan weer in een soort van sociale segregatie waar de spreekwoordelijke honden geen brood van lusten en waar je, afhankelijk van aan welk kant van het spectrum je je wenst te bevinden, de andere partij (m/v) links of rechts te pas maar vooral te onpas een bloksnor aan wilt meten. Dat zou deze maand overigens niet eens al te veel opvallen maar met mannen met ballen heeft het elkaar toewensen van een bloksnor dan weer weinig van doen, wat dan toch een beetje jammer is maar dit even geheel terzijde.

Terwijl in pak 'm beet Dortmund mannen met een-gestrekte-rechterarm aandoening fijn in de gemeenteraad zitten bestaan er anderzijds politici die onder het motto wir schaffen das het huisch eens lekker laten doortochten door alle ramen, het liefst tegenover elkaar, open te zetten. Enige nuance is compleet zoek. Het debat is dood. Voor of tegen. Wat kiest u? (Kruischt u toch aan, let op, meerdere antwoorden mogelijk)

Anders als zijn naam fonetisch bezien wellicht doet vermoeden is in dit verband Wiert Duk allesbehalve een vreemde eend in den bijt. Nuance & gezond verstand bestaan. Zo heel erg moeilijk hoeft het niet persé te zijn. Waren er überhaupt maar politici met deze inzichten maar dat blijkt tot op heden toch iets te veel gevraagd.

De dodendraad leeft

De dodendraad leeft. Enkele kunstenaars wilden een monument maken ter nagedachtenis aan deze slachtoffers en zetten een crowdfundingproject op. In dat kader is er, net als bij Achel, een reconstructie van een stuk van de draad gemaakt. Daarnaast is er een herdenkingsveld aangelegd en over een afstand van 10 kilometer zijn er krokusbollen geplant. Dat ziet er vast mooi uit, in de lente...

Maar, dat is fantastisch!

Wat een goede trappist al niet te boven brengt. Een Zundert mag er zijn. Geen discussie mogelijk. Het label Maar, dat is fantastisch is hier op z'n plaats. Ik dacht eerder dat het Lekker bier, dat is niet vies label het hoogste predikaat zou zijn op zevenbier.nl , maar niets blijkt minder waar. Zundert, dat is bier om bleij van te worden. En dat is toch het belangrijkste min of meer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten